UREĐENJE MALE TRPEZARIJE

| ORGANIZACIJA PROSTORA, TRPEZARIJA

Veliki prostor za život je ideal kojem su mnogi od nas, zahvaljujući vrtoglavom rastu cena nekretnina, prestali da teže. Srećom, kvalitet životnog prostora nije uslovljen samo njegovom veličininom što znači da, ako imamo solidan a manji stan, od njega možemo da napravimo najlepše i najprijatnije mesto koje ćemo ponosno zvati svojim domom :) . Da bismo vam u tome pomogli, nedavno smo započeli serijal tekstova na temu uređenja malih prostora. Pisali smo o malim terasama, dnevnim i spavaćim sobama, a sada je došao red na male trpezarije. Videćete, u ovom delu stana ima dosta mogućnosti za manevrisanje, stoga i najviše prilika da iskažete svoju kreativnost. Pa, da počnemo :) .

15a

izvor fotografije

OKRUGLI STO

Ovo je verovatno prva odluka koju ćete doneti ako treba da uredite malu trpezariju, a najveći benefit ćete dobiti ako ukombinujete okrugli sto i klupu. Pored toga što imaju poseban šmek dobra stvar je što ovi stolovi često imaju ugrađen mehanizam na rasklapanje. Nećete ga često koristiti, ali kad dodju rođendani i slave biće vam drago što ga imate :) .

okrugli trpezarijski sto sa klupom

izvor fotografije

mala trpezarija 7

izvor fotografije

mala trpezarija 3

izvor fotografije

STO NA RASKLAPANJE (KOJI MENJA FUNKCIJE)

Ako u vašem stanu nema dovoljno mesta čak ni za manju trpezeriju, ovakva vrsta stola je najbolje rešenje. Postavite ga uza zid, a kad se ne koristi za ručavanje imaćete fin komodni sto. Uz minimalnu dekoraciju može vrlo otmeno da izgleda, posebno ako na njemu stoji vaza sa cvećem, a iznad neka lepa slika.

mala trpezarija

izvor fotografije

mala trpezarija 4

izvor fotografije

KLUPE UMESTO TRPEZARIJSKIH STOLICA

Na ovaj način možete da uštedite baš dosta prostora. Prvenstveno onih pedesetak centimetara koje morate ostaviti iza stolica da biste mogli da ih izvučete kada želite da sednete. Kod klupa je zgodno što ih možete držati ispod stola kada se ne koriste i tako obezbediti dodatnih pedesetak centimetara za nešto drugo (prolaz, ili u mom slučaju dečije igračke :) ). Ako ih pravite po meri deo ispod njih može postati vaše dragoceno mesto za odlaganje, a uz nekoliko dekorativnih jastučića i presladak kutak za kucanje mejlova.

16 trpezarijska klupa

izvor fotografije

PAMETNO ISKORISTITE VAŠE ZIDOVE

Čuveno pravilo za uređenje malih stanova kaže – ako ne možete u širinu, idite u visinu :) . Umesto komode koja bi vam značila ali za koju nemate mesta, nepohodan prostor za čaše, tegle i šta sve ne, obezbedićete postavljanjem polica na gornjem delu zida, a na donjem malo širu dasku koja može da služi i kao šank.

mala trpezarija sa stolicama na rasklapanje

izvor fotografije

mala trpezarija 1

izvor fotografije

mala trpezarija 2

izvor fotografije

KORISTITE SVETLE BOJE

Da ne biste opteretili vašu malu trpezariju, sav nameštaj bi trebalo da bude u neutralnim tonovima ili u svetlijoj boji drveta (ili kombinacija ove dve!). Naravno, dozvoljena i je i poneka akcentna boja, ali preporučujem da se držite svetlije palete. Isto važi i za boju zidova. Ovo jedno od glavnih pravila za uređenje malih stanova i mi ga revnosno pominjemo u svim tekstovima iz ovog serijala :)

mala trpezarija 5

izvor fotografije

18 mala trprezarija

izvor fotografije

VELIKO OGLEDALO

Na jedan od zidova obavezno postavite veliko ogledalo koje, ako želite da pratite modu :) , može da bude kružnog oblika. Ono će vizuelno povećati trpezariju i refleksijom će obezbediti više prirodnog svetla, inače jako važnog za prijatniji izgled malih prostorija.

13

izvor fotografije

U nameri da iskoristite svaki kvadratni centimetar vaše trpezarije verovatno ćete se odlučiti da većinu gore pomenutih elemenata napravite po meri. Uglavnom pozdravljam to rešenje, ali savetujem da ne preterate pošto previše takvog nameštaja postor može da učini jednoličnim i bez šmeka. Ostavite mu i poneku prazninu da bi mogao da ”diše” i ukrasite ga lepim detaljima koji za vas imaju posebno značenje. To je dobar način da napravite dinamiku i kvalitetan spoj lepote i funkcionalnosti.

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

0 comment

Leave a Reply