UREĐENJE MALE SPAVAĆE SOBE

| SPAVAĆA SOBA

Računa se da je spavaća soba deo stana u kome provodimo najmanje budnog vremena i zato se prilikom projekotvanja njoj namenjuje najmanje kvadrata. Međutim, ako male sobe nisu dobro dizajnirane velika je šansa da ćemo se u njima osećati neprijatno i skučeno. Iz iskustva znam da je za njihovo uređenje potrebno više umeća nego za velike pošto je spavaća soba mesto gde najčešće odlažemo stvari. Izazov je dobro iskoristiti svaki kvadratni centimetar prostora, ali i ostaviti dovoljno mesta da bi u njoj moglo da se ”diše”. I na kraju, pronaći idealnu dekoraciju koja ne sme da optereti prostor, a mora da ga učini prijatnijim. Možda deluje kao nemoguća misija, ali verujte mi – sistematičnost i detaljno planiranje mogu da naprave čuda! Evo nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći:

OPREDELITE SE ZA SVETLI KOLORIT – Ovo je zlatno pravilo za uređenje svih malih prostora. Da biste izbegli jednoličnost i monotoniju igrajte se sa nijansama svetlih tonova, kombijnujte različite materijale i teksture ili ubacite neku akcentnu boju kroz detalje.

1

izvor fotografije

POSTAVITE OGLEDALA NA VRATIMA PLAKARA  Eto lepe prilike da nadoknadite nepostojeće kvadrate :) . Prostor će vizuelno delovati veće, a ako imate mogućnost da plakar postavite naspram prozora, dobiće potpuno novu dimenziju. Zbog refleksije imaćete više prirodnog svetla i vaša soba će delovati mnogo prijatnije.

17

izvor fotografije

MAKSIMALNO ISKORITITE PROSTOR VAŠIH PLAKARA – U maloj spavaćoj sobi nemate mesta za preveliki plakar i zato upotrebite pametna rešenja za odlaganje koja mogu da povećaju njegov kapacitet. Korisne savete na tu temu možete pročitati u našem tekstu Prolećno spremanje garderobera.

21

izvor fotografije

NAMEŠTAJ PO MERI  Ako ste odlučili da iskoristite baš svaki kvadratni milimetar verovatno ćete morati da se obratite stolaru. Pravljenje nameštaja po meri može mnogo da unapredi enterijer ali samo ako se lepo dizajnira i potrefi mera. Zato budite pamenti i ništa ne prepuštajte slučaju! Dobro premerite prostor, napravite nacrt i vodite računa da ne preterate. Previše zatvorenih površina može da proguta vašu malu sobu i da napravi od nje nešto nalik skladištu.

PROSTOR ISPOD KREVETA – Ovaj ne tako mali, a retko iskorišćeni prostor je vaš spas. Za skladištenje posteljina, jastuka, jorgana i ćebadi potrebno je dosta mesta, a na ovaj način ste praktično dobili još jedan plakar. Dodatni benefit ovog rešenja je što se u tom delu neće skupljati prašina i elegantno ćete preskočiti najgori deo usisavanja :) .

2

izvor fotografije

4

izvor fotografije

PROSTOR IZNAD KREVETA – Ko ne može da ide u širinu može u visinu 😉 . Ovde je jako važno da se pridržavate prvog pravila koje se odnosi na kolorit. Ako ste već primorani da zatvarate prostor iznad kreveta neka vrata ormarića budu u svetlijoj boji, a ručke (zbog razbijanja monotonije) u tamnijoj.

18

izvor fotografije

NOĆNI ORMARIĆI NISU DOBRO REŠENJE  Umesto njih odaberite manje komade nameštaja, kao što su stočići. Možete iskoristi i deo ispod njih tako što ćete postaviti pletenu korpu ili kutiju. Druga opcija su zidne police iznad kreveta. Uz minimalnu ali dobro odabranu dekoraciju, podrazumeva se da obe varijante mogu preslatko da izgledaju :) .

12

izvor fotografije

16

izvor fotografije

KORISTITE DEKORACIJU KAO MESTO ZA ODLAGANJE – Sitnice i aksesoari koje ”sejete” po stanu prave nered, skupljaju prašinu i opterećuju prostor (koga nemate previše). Umesto da na jednu policu stavite račune, na drugu naočare a na treće mesto nakit, nabavite jednu lepu ili više manjih dekorativnih kutija u koje sve to može da stane.

31

izvor fotografije

NAĐITE MESTA ZA MAKAR JEDNU BILJKU :) – Ništa ne može da oplemeni prostor kao malo zelenila i zato ga obavezno unesite i u svoju spavaću sobu. Biljka u prozoru neće zauzimati mnogo mesta, a uneće lepotu i kiseonik u vaš kutak za odmaranje.

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

0 comment

Leave a Reply