10 trikova za uređenje male dnevne sobe

| DNEVNA SOBA

Kroz dugogodišnju praksu, u komunikaciji i radu sa velikim brojem klijenata – jedan problem se istakao kao dominantan (makar kada je Beograd u pitanju, ali i drugi gradovi u Srbiji) – a to je mali životni prostor. Ovaj problem je uglavnom rezervisan za vlasnike stanova, dok je kod vlasnika kuća situacija mnogo bolja. Kada govorimo o stanovima – prioritet je definitivno borba sa kvadratima, tj kako da dobijemo dovoljno spavaćih soba a da dnevni prostor ostane dovoljno veliki, kako da smestimo sve što nam treba a da prostor ne deluje prenatrpano.

Već sam pisala o trikovima kako da vaše kupatilo deluje veće i kako da uredite malu terasu, a spremajući predavanje za jednu radionicu na temu malih stanova shvatila sam da nisam pisala o tome kako urediti i one najvažnije prostorije u kući (poput dnevne sobe, kuhinje, trpezarije, spavaće sobe i sl) tako da deluju veće i da se maksimalno iskoriste. Ta greška je morala odmah da se ispravi i danas krećem od dnevne sobe – prostorije u kojoj većina nas provodi najviše svog vremena (makar u budnom stanju :)).

1. SVETLE BOJE ČINE DA VAŠ PROSTOR DELUJE VEĆE

Ovo je činjenica koja se odnosi na sve prostore – svetle boje zidova i nameštaja će uvek dati efekat vizuelno većeg prostora.

Mala dnevna soba - neutralne boje

Image credit: David Giles

2. BIRAJTE NAMEŠTAJ MANJIH DIMENZIJA

Ovo se pre svega odnosi na sofu, ali i na klub sto, TV komodu i sl. Najčešća greška koju viđam kod svojih klijenata i prijatelja jeste prevelika sofa u dnevnoj sobi. Razlog mi je jasan – u ogromnim salonima nameštaja sve sofe deluju malecno, a kada ih unesemo u naš stan “porastu” :) . Zato uvek nosite metar sa sobom i skicu sa dimenzijama svoje dnevne sobe…

mala sofa - uređenje male dnevne sobe

image credit: Candy Pop

3. BIRAJTE NAMEŠTAJ SA VIŠE FUNKCIJA

Za male prostore mesto za odlaganje je uvek sporno – pa u to ime gledajte da ga ima svuda gde je moguće. Sofa koja se otvara i postaje sanduk za odlaganje jastuka, posteljine i sl je odlična ideja. Tabure ili klub sto koji se otvara i sadrži prostor za odlaganje je fenomenalna stvar. Sofa koja se razvlači je odlična ako često imate goste i treba vam dodatni krevet, itd.

uređenje male dnevne sobe

image credit: Wayfar

tabure sa prostorom za odlaganje - mali stan

image credit: West Elm

4. NEKA VAŠ NAMEŠTAJ LEBDI

Birajte sofu sa visokim nogicama, komode takođe (ili ih kačite kao konzole), klub sto i fotelja treba da budu izdignuti i “šuplji” u donjem delu. Na ovaj način prostor će delovati nezagušeno i veće nego što zapravo jeste.

mala dnevna soba

image credit: Marius Rua

5. KORISTITE NAMEŠTAJ OD STAKLA ILI KLIRITA

Ovaj nameštaj je proziran i takođe daje utisak nezagušenosti prostora, a samim tim i veće prostranosti. Čim sagledavate više poda u nekom prostoru – on makar vizuelno deluje veće.

ugaona garniture za malu dnevnu sobu

image credit: http://verysillymayor.com

mala dnevna soba - ideje za uređenje

image credit: Alice Gao

6. OGLEDALA VIZUELNO POVEĆAVAJU PROSTOR – a ako ih postavite naspram prozora dobićete i više svetla u svojoj maloj dnevnoj sobi (prirodno svetlo je takođe jako bitan faktor osećaja prostranosti).

ogledalo u mallow dnevnoj sobi

image credit: cg.facilisimo.com

7. OKRUŽITE SVOJ TV NAMEŠTAJEM ZA ODLAGANJE

Ako nemate dovoljno mesta za odlaganje – ovo je rešenje. Za maksimalno iskorišćenje prostora – najbolje je raditi nameštaj po meri. Ako vam prostor za odlaganje nije problem – birajte svedenu TV komodu manjih dimenzija.

tv komoda za malu dnevnu sobu

image credit: Miran Kambic

autor projekta: Lidija Dragišić, Studio 360 d.o.o., Ljubljana

8. ISKORISTITE SVAKI ĆOŠAK

Police, lampa, pomoćni stočić, biljka – sve će to odvlačiti pogled dublje u prostor i stvaraće iluziju veće dnevne sobe.

ugaone police u mallow dnevnoj sobi

image credit: Sarah and Josh Rhodes

kako urediti malu dnevnu sobu

Image credit: Katy Cartland

9. ZAVESE OD PODA DO PLAFONA – naglašavaju treću dimenziju vašeg prostora, čineći ga višim, a samim tim i prostranijim.

ideje za uređenje male dnevne sobe

image credit: decorfacil.com

mala dnevna soba - ideje

Image credit: Marie-Lyne Quirion

10. KORISTITE TABURE ZA DODATNO SEDENJE – ovi komadi nameštaja su mali, nemaju naslon i ne pregrađuju prostor, čineći ga na taj način otvorenim i prostranim. Odlična ideja je da tabure smestite ispod TV komode ili ispod klub stola – na taj način ne zauzima mesto, a po potrebi postaje stolica za goste.

tabure za malu dnevnu sobu

image credit: mariakillam.com

Jedno je jasno – sa malim prostorom definitivno moramo biti mnogo kreativniji ako želimo da se u njemu osećamo prijatno i ako želimo da iskoristimo svaki raspoloživ centimetar. Ali u tome je i čarolija uređenja enterijera, zar ne? 😉

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – svakako skoknite i do našeg YouTube kanala gde možete pogledati uređenje jednog malog stana od 52m2. Takođe, ne zaboravite da se  prijavite na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

0 comment

Leave a Reply