UREĐENJE RADNOG KUTKA

| RADNI PROSTOR

Sezona odmora se polako bliži kraju, a pred nama je radni deo godine koji uglavnom traje duže nego što mislimo da treba. Izreka kaže da je sve u našim glavama i da vreme brže prolazi kada nam je lepo. Kako ćete se osećati dok radite zavisi od mnogo faktora, a dobra vest je da na neke od njih možemo da utičemo. Verovali ili ne izgled vašeg radnog mesta može mnogo da utiče na produktivnost, a ona je ključna ako želite da vam radno vreme proleti. Zato smo odlučili da ovog septembra podelimo sa vama nekoliko trikova koji mogu da unaprede izgled svake radne sobe. Iako se tekst prvenstveno odnosi na uređenje radnog kutka u vašem domu, skoro svi saveti mogu da se primene i na vaše kancelarije.

Radni sto

izvor fotografije

RASTERETITE SVOJ RADNI PROSTOR

Radni sto mora da bude uredan. Možda vam ova napomena deluje suvišno, ali verujte mi da se često zaboravlja, što može da bude fatalno po vašu produktivnost. Svaka horizontalna povrišna u stanu (polica, komoda, sto) prosto mami da se na nju odlažu brojne sitnice ali to ne sme da se desi i vašem radnom stolu. Na njemu treba da stoje samo stvari koje su vam neophodne za rad i poneki dragi predmet poput uspomena sa letovanja, porodične fotografije ili uramljenje motivacione poruke.

Dakle prvi korak za uređenje vašeg radnog kutka bi bio da sklonite sve sa stola, polica, fioka i sl, pregledate svaku sitnicu, bacite ono što vam ne treba i premestite ono čemu nije mesto u vašem radnom prostoru.

radni sto1

izvor fotografije

NAPRAVITE FUNKCIONALAN RASPORED

Pored lepote, kojom se na ovom blogu neiscrpno bavimo :) , u uređenju enterijera je podjednako bitna i funkcionalnost. Isto važi i za vaš radni kutak. Kompjuter, miš, rokovnik, olovke i sve ostalo što vam je neophodno za rad treba da vam bude na dohvat ruke, a dekorativni elementi (ako na stolu nema dovoljno mesta) mogu da budu na policama ili okačeni na zid.

uređenje radnog stola

izvor fotografije

ELEMENTI ZA ODLAGANJE KAO DEKORACIJA

Iako će vaš radni kutak imati skoro iste elemente koji se mogu naći u jednoj prosečnoj kancelariji, ne smete dozvoliti (a sigurna sam da nećete ni želeti :) ) da liči na nju. U današnje vreme izbor registratora, kutija, fascikli i sl. je zaista bogat i raznovrstan i mnogi proizvođači se trude da ovi elementi, pored svoje osnovne uloge (odlaganje kancelarijskog materijala) mogu da služe i kao dekoracija. Najlepše od svega je što su baš ovde mogućnosti za kreativnost gotovo neograničene. Na primer, možete da uklapate boju registratora sa bojom fotelje i slike koja je okačena iznad radnog stola. Ili, ako ste se odlučili za neutralnu paletu, možete da se igrate sa teksturama ili materijalima.

uredjenje radnog kutka

izvor fotografije

INVESTIRAJTE U LEPU ALI UDOBNU RADNU FOTELJU

Pravilan položaj tela, dovoljno kiseonika za vaš mozak, udobnost – ništa od ovoga ne možete postići bez dobre radne stolice ili fotelje. Naravno, morala bi da bude i lepa :) . Šalu na stranu, za radnim stolom se provodi dosta vremena, a svi znamo da ljudska bića evolutivno nisu predodređena za toliko sedenja. Zato se ozbiljno posvetite odabiru ovog elementa. Isprobajte koliko god fotelja mislite da je potrebno dok ne nađete onu koja vam odgovara. Izbor je zaista velik čak i na našem tržištu i sigurna sam da može da se nađe lep i funkcionalan komad za svačiji budžet. Ne zaboravite da udobnost fotelje možete da unapredite jastučetom ili krznom – i jedno i drugo su fenomenalna dekoracija.

radna fotelja

izvor fotografije

radna stolica

izvor fotografije

ZAKAMUFLIRAJTE KABLOVE

Ništa ne može da naruži izgled bilo koje prostorije ili njenog kutka kao splet kablova koji nisu dobro sakriveni. Dodatni problem je što skupljaju dosta prašine koja se jako teško čisti. Ako ste u mogućnosti savetujem da kupite bežičnu tastaturu i miša, a kablove od kompjutera zakamuflirajte lepom kutijom koju možete i sami da napravite. Kao i uvek, u ovom poslu kreativnost će biti vaš prijatelj :) .

radna fotelja2

izvor fotografije

RASVETA

Lampa kao jedan od glavnih elemenata svakog radnog stola možda najviše može da unapredi njegov izgled. Probajte po boji ili materijalu da je uklopite sa ostalom dekoracijom ili komadima nameštaja ako je to moguće. Pored svoje očigledno praktične uloge, rasveta će vam pomoći da napravite lepu atmosferu i osećaj topline u vašem domu.

lampa za radni sto3

izvor fotografije

lampa za radni sto2

izvor fotografije

BILJKE

Biljke su najlepša i najplemenitija dekoracija, produkuju kiseonik koji vam je neophodan za rad i dokazano je da smanjuju stres. Mislim da je ovo dovoljno razloga da postanu nezaobilazan element svakog radnog kutka :) .

Radna soba

izvor fotografije

Videli ste i sami, velika ulaganja nisu potrebna za uspešno sprovođenje ovog projekta. Ono što je neophodno ( i to svi znamo ali nam nije prijatno da izgovorimo :) ) je nešto ozbiljnije spremanje i raščišćavanje sobe u koju želite da smestite radni kutak.  Savetujem da skupite hrabrost i volju pošto je ovo napor koji će vam se najbrže i najdugoročnije isplatiti. Govorim vam iz ličnog iskustva 😉 .

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

0 comment

Leave a Reply