UREĐENJE MALE DEČIJE SOBE

| DEČIJA SOBA, ORGANIZACIJA PROSTORA

Nedavno smo dobili molbu od jedne mame koja ima troje dece i jako mali stan da je posavetujemo kako da uredi sobu za svoje malce na najbolji mogući način. Inače smo planirali da se pozabavimo ovom temom, a pošto ne želimo da mama i dečica propuste sezonu ”radova”, dobili smo razlog više da požurimo sa objavom. Ovaj blog post predstavlja nastavak serijala tekstova o uređenju malih stanova koji smo započeli sa željom da pomognemo svima koji žele iz svojih domova da izvuku ”kvadrat više” i na taj način ih učine boljim i prijatnijim mestom za život.

Najveći izazov kod uređenja dečijih soba bilo koje kvadrature jeste osmisliti funkcionalnan ali i lep prostor za odlaganje pošto je to jedini način da se haos koliko toliko drži pod kontrolom :) . Današnje generacije mališana raspolažu količinama igračaka o kojima smo mi stariji nekada samo mogli da sanjamo, a interesovanje za iste traje otprilike nekoliko dana od kad ih dobiju. I onda se postavlja pitanje – šta s njima?! Današnji tekst se u velikoj meri bazira na odgovorima na ovo pitanje i moglo bi se reći da su oni ključ za uspešno uređenje dečijih soba. Govorim vam iz iskustva – ovaj put ne kao dizajner enterijera, već kao majka troje dece  :) .

21133099c85e52a2243a34338c1e80d3

izvor fotografije

KREVET NA SPRAT

Na ovaj način možete da uštedite najviše prostora čak iako je soba samo za jedno dete pošto umesto donjeg kreveta može da se ostavi prazan prostor za odlaganje igračaka ili manji radni sto. Kao da već vidim brojne majke kako odmahuju glavom dok čitaju tekst jer se brinu da ovo rešenje nije dovoljno bezbedno. U početku sam i ja bila među njima ali je moj sin toliko želeo da mu kupimo krevet na sprat da sam na kraju odlučila da popustim. Ni u jednom trenutku se nisam pokajala. Oni su mnogo spretniji nego što mislimo, a iz meni i dalje nepoznatog razloga, obožavaju da spavaju na visini :) .

10 krevet na sprat

izvor fotografije

KREVETI U NIZU ILI ”L” VARIJANTA ZA DVOJE DECE

Za sve roditelje kojima kreveti na sprat nisu opcija preostaje takozvana ”L” varijanta. U tom slučaju jedan krevet može da bude na maloj visini, a prostor ispod njega obavezno iskoristite za odlaganje.

15 dečiji kreveti

izvor fotografije

12 kreveti na sprat

izvor fotografije

U zavisnosti od toga kolika je soba krevete možete postaviti i u nizu i tako osloboditi dosta mesta za igru. Pre godinu dana radili smo projekat za bračni par sa dva mala dečaka i ovo je bilo jedino moguće rešenje pošto je soba bila dugačka a uzana (a nisu želeli krevete na sprat). Problem je bio što dužina sobe ipak nije bila dovoljna za dva standardna kreveta. Rešili smo ga tako što smo dizajnirali nešto manje krevete koji su kasnije izrađeni po meri. Ista situacija je bila i sa dušecima koji takođe mogu da se prave po meri. Ako vam fali dvadesetak centimetara, ova informacija može biti od velike koristi.

7 dečiji kreveti

izvor fotografije

ISKORISTITE PROSTOR ISPOD KREVETA ZA ODLAGANJE

Ovaj dragoceni deo može da bude vaš dodatni plakar. Idealan je za odlaganje stvari koje se više ne koriste ali se neprestano gomilaju – igračke i garderoba koju su deca prerasla.

dečiji krevet

izvor fotografije

POLICE

One su dobro rešenje za dodatno odlaganje pošto ne bi valjalo da cela soba bude u plakarima. Igračke skupljaju dosta prašine i predlažem da ih držite u providnim ili šarenim plastičnim kutijama koje odgovoraju dimenzijama polica. Možete da nabavite i obične kartonske kutije i da ih uz pomoć vaše dečice uvijete u ukrasni papir. Tako ćete im pružiti priliku da budu kreativni i da učestvuju u dekorisanju svoje sobe.

5 police za dečiju sobu

izvor fotografije

police za dečiju sobu

izvor fotografije

ISKORISTITE ĆOŠKOVE

Ako su vam zidovi zauzeti krevetima i plakarima nekoliko polica možete postaviti u ćoškove sobe. Na njih staje nešto manje igračaka pošto uglavnom nemaju veliku dubinu. U svakom slučaju su korisne za odlaganje, a istovremeno su i interesantan dekorativni element.

16 ugaone police

izvor fotografije

SVETLI KOLORIT

Ko redovno čita naš blog zna da ovo pravilo ne preskačemo kada govorimo o uređenju malih prostora. Ne morate da preterujete sa šarenilom na zidovima ili po nameštaju pošto ga ima više nego dovoljno u svim dečijim stvarima (kojih ima svuda – i na nameštaju, i na zidovima :) ).

neutralna dečija soba

izvor fotografije

NAMEŠTAJ PO MERI

U malim dečijim sobama važno je da iskoristite svaki kvadratni centimetar prostora i zato ćete verovatno morati da pravite većinu nameštaja po meri. Svaka soba je specifična, a ako želite da se držite gore navedenih predloga teško da ćete naći na tržištu sve što je potrebno. Ovde postoji jedna zamka – kada u maloj prostoriji ima previše nameštaja po meri postoji mogućnost da izgleda jednolično, a ako preterate sa plakarima ili policama počeće da liči na ostavu. Srećom dečije sobe su pune šarenila te postoji velika šansa da izbegnete ovaj utisak.

5 dečiji kreveti

izvor fotografije

I za kraj da ne zaboravim da pomenem bitnu stavku! Podrazumeva se da majke uvek znaju najbolje ali dozvolite i vašoj deci da donesu neke odluke vezane za uređenje njihove sobe. Važno je da prostor namenjen njima bude funkcionalan ali je još važnije da se u njemu dobro osećaju. Lepše će se igrati i bolje će učiti :) .

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

0 comment

Leave a Reply