KAKO UREDITI ENTERIJER U EKLEKTIČNOM STILU

| TREND & STYLE

Da li znate da na pitanje koji je vaš omiljeni stil u enterijeru ljudi jako retko daju samo jedan odgovor? To ne važi samo za moje klijente, već i za mene i moje brojne kolege. U teoriji možemo da kažemo da nam se određeni stil najviše dopada i da obožavamo da gledamo enterijere koji su na taj način dizajnirani ali kada dođe na red uređenje našeg stana odjednom prestanemo da budemo tako isključivi. Ne brinite, u drugoj deceniji dvadeset prvog veka to je sasvim normalna pojava. Toliko toga lepog se do sada desilo u istoriji primenjene umetnosti i prosto je šteta (usudila bih se da kažem i nemoguće) biti striktno opredeljen za samo jedan pravac.

8 eklektični stil

izvor fotografije

Da krenemo od toga šta je zapravo eklekticizam. Verujem da mnogi od vas to već znaju, ali nije naodmet da napravimo pravu definiciju. Dakle, to je mešavina stilova, epoha, tekstura i boja u jednom enterijeru. Moram vam reći da je tanka linija između eklektičnog enterijera koji je lepo i skladno uređen i onog koji je haotičan i pravi kič. Zato smo mi tu, kako bismo vas usmerili da ne zalutate na “tamnu stranu” :) .

U potrazi za ličnim pečatom u enterijeru moglo bi se reći da je eklekticizam jedno od glavnih obeležja našeg vremena. Kada govorimo o dizajnu enterijera, to potvrđuje velika popularnost stilova kao što su boho i modern farmhouse, koji su u svojoj suštini eklektični. Dakle, raznolikost i uzimanje najboljeg od svega je odličan način da napravite fenomenalan enterijer sa ličnim pečatom koji će biti vanvremenski. Ovaj postupak zahteva dosta mašte, vremena i promišljanja, i u neku ruku podseća na sklapanje slagalice. Više komada nameštaja i dekoracije iz različitih epoha postavljenih u jednoj prostoriji može da deluje nespojivo i nabacano bez ikakvog reda, ali ako im promenite raspored i dodate par sitnih detalja rezultat može da bude jedinstven i savršeno uređen enterijer. Kao što vidite, ima dovoljno prostora za greške i zato ćemo podeliti par saveta koji će vam pomoći da ih izbegnete.

12 eklektični stil

izvor fotografije

Da biste uspešno spojili više stilova i epoha u vašem domu, bilo bi dobro da na početku ustanovite nekoliko elemenata koji će sve te različitosti povezati u skladnu celinu. Predlažem da to prvo bude boja. Ako želite da kroz određeni nameštaj i dekoraciju unesete jednu akcentnu ili čak više boja, trebalo bi da vam baza bude u neutralnim tonovima. To znači da zidovi i krupniji elementi poput sofe, trpezarijskog stola ili tepiha budu u beloj, bež ili sivoj, a sa ostalim elementima možete da se igrate.

7 eklektični stil

izvor fotografije

Vodite računa o odnosu veličine nameštaja. Jedna prostorija može da ”istrpi” jedan, eventualno dva masivna elementa, sve preko toga će delovati pretrpano. Na primer, ako uređujete open space i želite veliku sofu u koju može da se smesti cela porodica, uz nju će se verovatno bolje uklopiti manje masivan (ili ”lakši”) trpezarijski sto. Cilj je da jedan komad nameštaja (sa propratnom dekoracijom) bude takozvani focal point, a ostali elementi sa njim da grade skladnu celinu. Ovo pravilo važi za sve stilove, a kod eklektičnog zaista ne bi trebalo da se krši.

6 eklektični stil open space

izvor fotografije

Eklektični enterijeri spajaju nespojivo, a uspešni kontrasti koje tom prilikom budete napravili je ono što će im dati vau efekat. Fotelja s početka dvadesetog veka dobro će se uklopiti sa modernom slikom, a trpezarijski sto koji ste nasledili od svoje prabake sa plastičnim Ejmsovim stolicama (ili njihovim kopijama koje mogu povoljno da se kupe u svim većim radnjama nameštaja).

1 eklektični stil

izvor fotografije

Kontrast je vaš prijatelj. Spajajte kontrastne teksture i napravićete zanimljivu priču – glatka površina pored grube, sjajna uz mat, mekano uz tvrdo… Igrajte se, probajte – greške su dozvoljene i, odmah ću vam reći, neizbežne :) .

3 eklektični stil

izvor fotografije

Trudite se da raspored elemenata iz različitih stilova bude komplementaran. Da pojasnim – ako retro ogledalo postavite iznad retro komode u jednom delu prostorije, a u drugom grupišete fotelju i lampu iz klasičnog stila delovaće kao da ste prostor podelili na zone i izgledaće u najmanju ruku čudno. Umesto toga, stavite retro ogledalo iznad klasične fotelje, a klasičnu lampu na retro komodu i napravićete autentičan i nevakidašnji spoj.

4 eklektični stil dnevna soba

izvor fotografije

I za kraj, ono što je najlepše kod eklektičnih enterijera je što ćete biti okruženi predmetima koje volite, koje ste nasledili, za kojima ste tragali i koji za vas imaju neko značenje. Za mene su to posebno lepi prostori, zato što su puni topline i uvek pričaju neku priču. Takođe, još jedna dobra stvar kod eklektike je to što su ovi enterijeri vanvremenski i jednostavno ne zastarevaju. Dok sam pripremala materijal za ovaj blog post naišla sam na rečenicu “najbrže zastareva onaj prostor u kojem je sve iz iste ere”. Ne mogu se složiti više.

Jeste li spremni da stvorite svoj “evergreen” enterijer koji će oslikavati vaš lični stil?

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – ne zaboravite da se  prijavite na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …

0 comment

Leave a Reply