KAKO SAM UREDILA SVOJ RADNI KUTAK

| Priče o DIZAJNU, RADNI PROSTOR

Pre nešto manje od godinu dana dala sam obećanje u jednom postu na Instagramu (pomalo lakomisleno :) ) da ću srediti svoj radni kutak (čak sam postovala i inspirativnu fotku za taj poduhvat). Verujem da sam tada zaista mislila da ću to i uraditi u jako kratkom roku, ali znate već kako to ide – rokovi, klijenti, deca, zaposleni,… sve je nekako važnije od takve jedne trivijalnosti kao što je sređivanje radnog stola :( .

I evo nakon skoro godinu dana, po povratku sa odmora prelistavala sam svoj Instagram profil, naletela na ovaj post, pogledala u svoj radni kutak i zacrvenela se (iako nikog nije bilo u sobi osim mene). Tolike police sam izdekorisala, tolike radne prostore osmislila – a moj radni kutak izgleda bukvalno kao brlog (tu priču sigurno već znate – kod molera neokrečeno,…). Imam ja tu karakternu crtu kada rešim nešto da uradim (ali stvarno rešim) – može da gori oko mene, deca mogu da mi skaču na glavu, ali ja ću uraditi to što sam naumila. E pa ovaj put sam STVARNO rešila da sredim svoj radni kutak :) . I to sam i uradila.

kako urediti radni prostor

Evo kako je tekao proces – jer verujte, proces je (i zahteva vreme):

KORAK 1 – ISPRAZNITE STO, POLICE, FIOKE

Sklonila sam sve sa radnog stola, iz polica, fioka l i temeljno prebrisala ove površine. Ja imam dosta otvorenih polica oko i ispod radnog stola, što može jako lepo da izgleda kada se posvetite dekoraciji, ali izgleda jako loše kada tu počnete da spuštate sve i svašta “da vam bude pri ruci”. Ili još gore – kada tu počnu da spuštaju svi u vašoj kući sve i svašta da im bude pri ruci. U ovoj fazi moram priznati da sam ovde pronašla razne očekivane i neočekivane stvari kojima tu nije mesto, poput lekova, gumica i šnala za kosu, starih računa (neplaćenih ?!), šrafova, ukrasa za jelku, šminke, olovki koje nisu radile, praznih lepkova, itd. Shvatili ste poentu.

prazno

KORAK 2 – BACITE / PREMESTITE / SMESTITE

Jasno je – neke od ovih stvari sam odmah pobacala (mislim da sam izbacila punu jednu veliku kesu pokvarenih olovaka, nevažećih dokumenata i ispisanih rokovnika). Sve ono čemu nije mesto u radnom prostoru sam premestila na odgovarajuće mesto, a ono što je preostalo sam odvojila na četiri gomile – pribor, papiri, sitnice, knjige (sveske).

buket olovki

Za olovke, bojice, flomastere, makaze I sl sam pronašla posude u koje sam ih smestila, papiri su smešteni u fascikle, a za sitnice sam pronašla korpice.

KORAK 3 – ODLUČITE SE ZA KOLORIT

Kod mene nije bilo mnogo dileme – s obzirom da su senf žuti detalji svuda po dnevnoj sobi, ova boja je morala da se nađe i u mom radnom kutku. Dodala sam još i tirkiz i roze kroz detalje, kako bi ovaj kutak bio malo veseliji (mene boje inspirišu i podstiču na rad, ali možda nekom odvlače pažnju – u tom slučaju idite na svedeniji kolorit). Zlatni detalji su tu da daju završni pečat mojoj priči.

dekoracija radnog stola

KORAK 4 – ORGANIZUJTE STVARI NEOPHODNE ZA RAD

Sve ono što vam je neophodno za rad (kompjuter, tastaturu, miš, dokumentaciju, rokovnik i sl) smestite tako da vam bude pri ruci. Ako nešto što često koristite postavite na mesto gde vam je nezgodno da dohvatite – vaš uredni radni sto neće dugo ostati uredan, jer ove stvari nećete vraćati na mesto. Zato je najbolje odmah predvideti gde će one stajati.

radni prostor - uređenje

KORAK 5 – DEKORIŠITE ZA INSPIRACIJU

Ako imate otvorene police – jasno je da ih morate izdekorisati. O dekoraciji otvorenih polica snimali smo IGTV (koji možete pogledati ovde i podsetiti se osnovnih principa). Prvo postavljamo knjige. Postavite ih u grupama od nekoliko i ne zaboravite da ih okrećete  i horizontalno, kako biste razbili monotoniiju.

Zatim na red dolaze dekorativni elementi – korpice u koje ste smestili svoje sitnice iz koraka 2, ramovi za slike, sitni dekorativni predmeti i sl. Trudite se da ovi predmeti budu inspirativni i da imaju neko značenje.

dekoracija polica

Ispod je kolaž koji je uradio moj sin kada sam bila trudna sa najmlađom ćerkom – mi smo porodica ptičica, tu su mama i tata ptice, dva mala ptića i jaje. Ako malo bolje pogledate videćete da se u kljunu tate ptice nalaze travke i crvići kojima hrani male ptiće :) . Pogled na ovo me uvek inspiriše i podseti na to šta je (i ko je) najvažniji u životu.

dekoracija radnog kutka

Osim toga tu je moja inspirativa tabla sa omiljenim bojama, citatima i tekućim projektima. Na njoj se često nađu crteži i porukice koje mi ostavljaju klinci (ovi koji umeju da pišu :)).

radni prostor - dekoracija zida

Zatim tu su babuške koje sam kupila na svom prvom poslovnom putovanju u Moskvu, zlatno zvonce sa ananasom koje mi je poklonila svekrva (koja nažalost više nije sa nama), komplet knjiga Džejn Ostin koji mi je muž kupio na Kalenić pijaci za ukupno 300din, biografija Stiv Džobsa i moje omiljene knjige o enterijeru i dekoraciji.

radni kutak dekoracija

knjige u radnom prostoru

dekoracija radnog stola

KORAK 6 – POSTAVITE BILJKE

Za rad vam je potrebno što bolje funkcionisanje mozga, a mozgu je potreban kiseonik da bi što bolje funkcionisao. Biljke proizvode kiseonik, pa je najlogičnije okružiti se njima, pogotovo u radnom prostoru. A i dokazano je da gledanje u zelenilo odmara i opušta. Pa gde ćete bolje razloge da smestite makar dve biljke u svoj radni kutak 😉 .

radni prostor u kući

KORAK 7 – UDOBNA FOTELJA I JASTUČE

Ne zaboravite na svoja leđa – kupite udobnu fotelju i u nju stavite jastuče. Em će super da izgleda, em će vam vaša kičma biti zahvalna. Ova fotelja koju ja imam možda nije najudobnija na svetu, ali ja sam je godinama želela i morala sam je kupiti (sećam se da sam je dovukla čak iz italijanske Ikee). Sa jastučetom (a zimi i ćebetom) meni je udobna toliko da sam par puta u njoj čak i zaspala :) .

kako urediti radni kutak

I na kraju – uživajte u svom radnom kutku, gde je sve uvek na svom mestu, sve ima svoje mesto i svakodnevno vas inspiriše za rad i nova dostignuća. A i možete ga sa ponosom pokazati svojim prijateljima i na društvenim mrežama – što je i više nego dovoljno za motivaciju 😉 .

Možda će ove fotografije pre i posle da vas dodatno inspirišu i motivišu :) .

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

 

0 comment

Leave a Reply