Kafa i zimski Hygge u mom domu

| TREND & STYLE

Svako ko me imalo poznaje, ko je bio na sajtu Marine ENTERIJERNICE ili prati naš profil na društvenim mrežama, sigurno zna jednu zanimljivu činjenicu – bez kafe ne mogu :) . Pokušavala sam da se odreknem ovog užitka jedno vreme, ali sam u nekom momentu (čitaj odavno) odustala i potpuno mu se prepustila, jer smatram da lepotu življenja ne čine neke krupne stvari, već sitnice od kojih je satkan svaki naš dan.

coffeelover

Dakle, od kafe je sve krenulo – a onda su u jesen i zimu kao obavezan dodatak ispijanju ovog napitka došli toplo ćebe, udobni jastuci (puuuno jastuka), knjiga, sveće, lampice, neki dobar film, serija ili zanimljiv projekat :) . Tako sam od ispijanja kafe napravila male rituale kojima se radujem svakog dana…  Danas govorim o tome kako ugađam sebi, kako sam danski Hygge sprovela u svom domu i kako planiram da ga sprovodim u kući o kojoj maštam 😉 .

dnevna soba za uživanje

Pisali smo o Hygge-u, ali bih vas i ovde podsetila da je to danska reč za ušuškavanje i male udobnosti koje unose radost u naš život. E pa kafa je, makar meni, definitivno jedna od njih. Počela sam da menjam vrste i ukuse u zavisnosti od raspoloženja i doba dana – nedavno sam otkrila  Perfetto Barcaffe kapsule (ko nije probao nek obavezno isproba, fantastične su) i istražujem fenomenalne ukuse od Espressa sa ukusom začina i sveže ispečenog hleba (koji obožavam ujutru), do Macchiato Irish Cream ukusa, koji mi prija uveče uz film ili zanimljiv projekat (na kojima često radim noću).

Perfetto capsule

A evo mog recepta kako možete sprovesti Hygge u svom domu:

1. UŠUŠKAJTE DNEVNU SOBU – Pošto dan većinom provodimo u dnevnoj sobi, veoma je važno da u njoj imamo jedan (ili više) kutaka u kojima možemo da se ušuškamo i uživamo. Pre svega tu je sofa sa puno mekanih i udobnih jastuka, zatim prekrivač i/ili toplo ćebe, na stolu sveća ili lampice, a tabure za podizanje nogu je više nego poželjan (ako kao ja nemate ugaonu garnituru na kojoj možete lepo da se ispružite). Svetle boje i teksture poput krzna, vunenog tkanja i drugih prirodnih materijala su dobrodošle. Uz ovakav ambijent Caffe latte je moj izbor kafe.

bela dnevna soba

2. NAPRAVITE KUTAK ZA ČITANJE – Moj kutak za čitanje trenutno je sofa (za vreme onih toplih jesenjih dana to je bila fotelja na terasi), a vama bih predložila (ako imate mogućnosti i dovoljno prostora u stanu) jednu udobnu fotelju sa tabureom, lampom i pomoćnim stočićem ili klupicu uz prozor sa puno udobnih jastuka. Kada budem imala kuću – ideja je da imam obe ove varijante. Ćebe, sveće i vruć Cappuccino su “must” za ovakve kutke.

kafa na terası

3. KAMIN (lažni, električni ili pravi) – obavezan element za Hygge uživanje (takođe u planu za kuću ;)). Krzno i jastuci ispred, Macchiato Irish Cream u ruci i uživanje je zagarantovano. I bez komentara o ceni molim – lažni kamin u koji možete postaviti par velikih sveća zaista ne košta puno 😉 .

kamin

izvor fotografije

4. UŠUŠKAJTE SE U KREVETU – Krevet na kojem spavate osim udobnosti (koja je na prvom mestu) mora da zove na ušukavanje. Više velikih i nekoliko malih jastuka, ćebe, lampa, lampice ili sveće, topla i udobna pidžama, poslužavnik i Espresso – ima li lepšeg početka dana od ove slike? Ovo možete praktikovati vikendom kada imate mogućnost da ostanete u krevetu duže – ja uveliko praktikujem kad god mogu :) .

spavaća soba za uživanje

izvor fotografije

5. TOPLA KUPKA – Topla kupka i spa ambijent u kupatilu su nešto što bih takođe volela da imam u zimskom periodu. Iako je današnji veliki trend izbacivanje kade iz kupatila i postavljanje tuš kabine – nisam baš veliki pobornik ove mode, jer smatram da je za malu decu kada gotovo neophodna, a u mom slučaju i za ovu malo veću decu koja žele da se opuste u toploj vodi uz svetlost sveća, finu tihu muziku i neki topli napitak.

kada u kupatilu

izvor fotografije

6. TRPEZARIJA ZA DRUŽENJA – Organizujte svoju trpezariju tako da bude pogodna za večere u društvu prijatelja, a kada nemate vremena za pripremanje gozbe – za kafu i neko fino pecivo poput cimet rolnica npr. Uz cimet rolnice predlažem Perfetto Single Origin Brazil sa ukusom u kom prevladava aroma čokolade i prepečenih orašastih plodova. Verujte – raj!

rolnice sa cimetom

izvor fotografije

Uz sve ove uživancije, ambijente, mirise i ukuse – zima ne izgleda tako hladno i depresivno, zar ne? Ja se radujem svakom od ovih momenata, ušuškavam delove stana u kojima sada uživam i pažljivo planiram one koje želim da imam u novom domu. Perfetto Barcaffe ukuse planiram da istražujem detaljnije i da ih prilagođavam ambijentu i raspoloženju. Nadam se da sam i vas podstakla da isprobate sva ova uživanja i da svoj dom uredite tako da vam jesen i zima budu godišnja doba koja ćete željno iščekivati.

Barcaffe Perfetto kapsule

Želim vam srećne predstojeće praznike!

novogodišnja dekoracija

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

* post sponzorisan od strane Barcaffe.rs

0 comment

Leave a Reply