BILJKE ZA PREČIŠĆAVANJE VAZDUHA U ENTERIJERU

| DEKORACIJA, TREND & STYLE

Ove zime se dosta pričalo o zagađenju vazduha u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije i regiona. Opšte je poznato da početkom grejne sezone kvalitet vazduha, koji je u gradovima inače loš, drastično opadne.

Kako možemo da se borimo protiv ovoga?

Česta vikend putovanja u prirodu su lepa ideja koja u praksi (bar za mene) nije tako lako izvodljiva. Poptuno podržavam pokretanje inicijative za povećanje zelenih površina u Beogradu (i u ostalim gradovima) ali potrebno nam je nešto što će brže dati rezultate. Tako sam donela odluku da napunim stan biljkama za prečišćavanje vazduha :) . Više puta sam pisala zašto i koliko je važno imati biljke u enterijeru, a sad sam odlučila da se ovom temom ozbiljnije pozabavim i podelim sa vama nova saznanja i savete.

biljke za detoks vazduhaizvor fotografije

Da li znate da je NASA, istražujući kako da poboljša kvalitet vazduha u svemirskim stanicama, došla do zaključka da na svakih 9m2 stambenog prostora treba da bude postavljena po jedna biljka? Biljke koriste ugljen dioksid iz atmosfere za fotosintezu nakon čega produkuju kiseonik. Neke od njih svojim lišćem upijaju štetne materije iz vazduha (formaldehid, benzen, trihloretilen) sprovode ih do korenja i koriste kao đubrivo. Zato ih zovemo biljke za detoks prostora.

biljke za dnevnu sobuizvor fotografije

Cilj ovog teksta je da vas podsetim da vaši domovi i kancelarije mogu da budu zdravije mesto za život i rad. A evo i par trikova kako da ih učinite lepšim:

Biljke mogu da budu odlična zamena ili dopuna za nameštaj. Ovaj savet je dragocen onima koji opremaju stan od nule. Kuhinja, trpezarijski sto i sofa često ”progutaju” skoro ceo budžet, a tek vam predstoji kupovina komode, fotelje, stočića, lustera… Dok čekate (tj. vredno radite :) ) da se budžet ponovo napuni nema razloga da vam stan bude prazan. Postavite biljku na svako mesto koje ćete kasnije popuniti nameštajem! Stavite je u pletenu korpu ili na stočić, okačite iza nje sliku ili ogledalo, pored postavite lampu i privremeno ste rešili uređenje jednog dela sobe.

biljke za detoksizvor fotografije

Biljke ”oživljavaju” zatvorene prostore. Znamo da prisustvo drveta čini prijatnijim svaki enterijer. A tek kad unesete biljke, lepo dekorisan enterijer može da postane dom :) . Biljke u stanu nisu samo dekoracija, već deo prirode koju ste uneli u prostor u kome živite ili radite. Inače, skandinavski i boho stil su veliki zagovornici ozelenjivanja enterijera. Nije ni čudo što ih  toliko volim :) .

velike biljke za stanizvor fotografije

Ovo je spisak biljaka koje su relativno lake za održavanje, divno izgledaju i odlično rade posao prečišćavanja vazduha:

Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Smanjuje količinu plesni i vlage. Može da poboljša kvalitet vazduha u kući i do 60%. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trihloretilen. Nije zahtevan za održavanje, ne traži direktno svetlo i vlažnu zemlju.

Biljke koje čiste vazduhizvor fotogradije

Zlatna puzavica – Epipremnum aureum

Ova biljka može biti otrovna za kućne ljubimce, ali blagotvorno deluje na zdravlje ljudi jer čisti vazuh od benzena i formadlehida koji su prisutni u dimu od cigareta. Ne traži direktno svetlo i ne mora mnogo da se zaliva.

Biljke za stanizvor fotografije

Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat je prirodni ovlaživač vazduha. Osim toga eliminiše i tragove formaldehida i drugih drugih vrsta toksina. Trebalo bi češće da se zaliva i da bude postavljena u deo prostorije sa dosta svetla.

biljke za detoks prostoraizvor fotografije

Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Pokazao je odlične rezultate u prečišćavanju vazduha. U samo dva dana može da otkloni čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i apsorbuje štetne supstance poput plesni ili drugih alergena. Uklanja i manje količine formaldehida i ugljen monoksida iz vazduha. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljen monoksida u roku od samo 24 sata.

Biljke za spavaću sobuizvor fotografije

Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Ovo je možda najpoznatija biljka za detoks prostora i često je viđamo u lepo dekorisanim enterijerima na Pinterestu :) . Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Ne traži mnogo svetla i slobodno je možete postaviti u tamnije prostorije.

sobne biljkeizvor fotografije

Velikolisni fikus ili Gumijevac – Ficus elastica robusta

Kao i kućna paprat ova biljka je ovlaživač vazduha ali i uklanja štetna isparenja. Potrebno mu je dosta svetlosti, ali mu ne prija direktno sunce. Osetljiv je na preveliku vlagu u zemlji i treba mu obezbediti dobru drenažu. Može biti štetan za kućne ljubimce ako progutaju listove.  Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima.

Biljke za kućuizvor fotografije

Hrizantema – Chrysanthemum

Po Nasinim istraživanjima i hrizantema se nalazi na spisku biljaka koje uklanjanju nivo trihloretilena, benzena i formaldehida iz vazduha. Ima lepe cvetove i odličan je razlog da unesete malo šarenila u vaš dom!

Biljke za prečišćavanje vazduha

izvor fotografije

Unesite ove divne biljke u domove u što većoj meri. Puniće vaš stan (ili kancelariju) kiseonikom i biće predivna dekoracija. Gledanje u zelenilo je svojevrstan anti-stres, a čula sam da podstiče ljude da budu kreativniji i produktivniji.

Zar je potrebno više razloga?

Ozelenite vaše domove i uživajte! :)

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

 

0 comment

Leave a Reply