ART DEKO

| TREND & STYLE

Ljubitelji Velikog Getzbija, Poaroa i divnih enterijera u koje je smeštena radnja ovih kultnih romana, imamo dobru vest za vas – Art Deko je ponovo u modi! Ovaj umetnički pravac nastao je između dva svetska rata, a ime (skraćenica od Art Décoratifs) je dobio po velikoj međunarodnoj izložbi moderne i dekorativne umetnosti održane u Parizu 1925. godine. Ostavio je neizbrisiv trag u arhitekturi i primenjenim umetnostima i u velikoj meri odredio i usmerio njihov razvoj u narednom periodu. Predstavlja kombinaciju više različitih stilova nastalih početkom dvadesetog veka koji su imali važnu zajedničku osobinu – opčinjenost progresom i tehnolološkim i društvenim napretkom. Otuda (za ono vreme) svedenije forme i dekoracija, a prepoznatljiv je uticaj bauhausa, kubizma (geometrijski oblici), fovizma (jarke boje) i egzotičnih stilova dalekog istoka, Indije, Egipta i umetnosti Maja. U početku ga karakteriše upotreba retkih i skupocenih materijala poput slonovače, žada, kristala i sl. što će ovaj stil neraskidivo vezati za glamur i luksuz. U kasnijoj fazi, da bi se držao korak s vremenom, počinju da se korsite i pristupačniji materijali poput nerđajućeg čelika, hromiranog metala i plastike i tako art deko ne samo preko arhitekture, već i preko industrijskog, modnog i likovnog dizajna ulazi u svakodnevni život i postaje upečatljiva vizuelna odrednica onog vremena.

8

izvor fotografije

Nije ovo prvi put da art deko ponovo ulazi u modu, ali ono što me fascicnira je što svaka njegova inkarncija (naročito sada, skoro čitav vek od nastanka) uspeva da očuva i istakne glavnu osobinu sa kojom se rodio, a to je težnja ka modernom.

Ako ste istančanog ukusa i volite otmenost, a predstoji vam renoviranje stana, savetujem da krenete ovim putem pošto art deko enterijeri uvek deluju sofisticirano. Navešćemo nekoliko glavnih odlika i smernica koje će vam pomoći da to i postignete.

39

izvor fotografije

NAMEŠTAJ ZAOBLJENIH IVICA

U odnosu na svog prethodnika novi art deko je još jednostavnijih formi blijskih savremenom senzibilitetu. U enterijerima dekorisanim u ovom stilu fokalnu tačku prestavlja veći komad nameštaja jednostavne forme ali naglašeno zaobljenih ivica. Ako govorimo o dnevnom boravku to može biti sofa ili njeni nasloni za ruke, fotelje, taburei ili klub stolovi sličnih karakteristika.

Art deko sofa

izvor fotografije

40 art deko soba

Izvor fotografije

JAKA PALETA BOJA

Sa druge strane pravo osveženje predstavlja upotreba pastelnih boja u kombinaciji sa jakom paletom, inače karakterističnom za ovaj stil.

1

izvor fotografije

LUKSUZNI MATERIJALI

Art deko karakteriše upotreba kvalitetnih i finih materijala koji ne moraju da budu luksuzni i skupi ali svakako deluju otmeno i probrano. Sofe su najčešće tapacirane plišom, a različite vrste stolova su izrađene od mermera, stakla ili nekog finijeg drveta.

art deko

izvor fotografije

METALIK DETALJI

Metal kao materijal koji nabolje simbolizuje moderno doba je nezaobilazan element u svakoj kombinciji materijala art deko nameštaja. Takođe, njegovo prisustvo prisustvo u vidu detalja čini svaki enterijer elegantnijim.

31

izvor fotografije

GEOMETRIJSKI OBLICI

Forma nameštaja i dekoracije art deko stila najčešće ima jasne geometrijske oblike kao svoju osnovu. Zbog toga art deko prostori često odaju utisak sklada koji dolazi iz prirodne harmonije brojeva i oblika.

12

izvor fotografije

LUSTERI KAO SKULPTURE

Malo je verovatno da ćete u ovakvim prostorima naići na običnu rasvetu čija je glavna funkcija da što bolje osvetli sobu. Naprotiv, ovde lusteri i lampe takoreći imaju ulogu skulpture i predstavljaju jedan od glavnih dekorativnih elemenata. Uglavnom su neobičnih oblika sa metalik/mesinganim drškama. Do skoro su bile popularne kugle, a u poslednje vreme primat su preuzeli geometrijski oblici.

7

izvor fotografije

I za kraj, ne zaboravite da ubacite i jednu veliku palmu. Uneće u vaš otmeni stan nepohodnu dozu svežine i egzotike, što za mene prestavlja jednu od najlepših odlika ovog stila.

37 art deko enterijer

izvor fotografije

Većina bi se složila da art deko traži malo veće prostore, ali ja ne mislim tako. Ako živite u pedesetak kvadrata dovoljan je jedan ili dva komada nameštaja i malo dekoracije da vaš stan poprimi notu glamura i prefinjenosti koje krase ovaj stil. U slučaju da želite temeljnije da se pozabavite ovim zadatkom obratite nam se i mi ćemo sa velikim zadovoljstvom pomoći da unesete u vaš dom šmek ove čarobne epohe na moderan način :) .

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

0 comment

Leave a Reply