Vodič za izbor lustera III

| DEKORACIJA, IDEJE I INSPIRACIJA

Nakon što smo pričali o tipovima lustera, vreme je za one druge kriterijume koje luster mora da zadovolji kako bi se savršeno uklopio u prostor. Evo nekoliko glavnih faktora koje morate uzeti u obzir pri izboru.

VELIČINA LUSTERA – Veličina je bitna! Kako biste postigli izbalansiran efekat, vaš luster mora da bude odgovarajuće veličine. Postoji jedna formula za izračunavanje odgovarajućeg prečnika koja je zasnovana na dimenzijama sobe i glasi ovako:

( širina sobe u m + dužina sobe u m ) x 10 = prečnik lustera u cm

Na primer, ako je soba široka 4m, a dugačka 6m, prečnik lustera bi trebao da bude 100cm.

( 4m + 6m ) x 10 = 100cm

Naravno, ova formula treba da vam da okvirnu veličinu, ne treba da je uzimate kao nužno pravilo.

luster 1

VISINA – Ukoliko luster pozicionirate negde gde će se ispod njega prolaziti, potrebno je da ga postavite na visini od najmanje 190cm. Što se tiče postavljanja lustera iznad trpezarijskog stola, pravilo važi da je minimalni razmak između stola i najniže tačke lustera 80cm.

luster 2

Imajte na umu da su ova pravila generalna i da nije neobično da se lusteri postave višlje zbog dramatičnog efekta ili niže, kao na primer iznad noćnih stočića.

luster 3

BROJ SIJALICA  – Izbor lustera se kreće od onih koji imaju samo jednu ili dve sijalice do onih koji imaju preko 30. Ukoliko vam je luster jedini izvor svetlosti u sobi, razmatraćete onaj sa većim brojem sijalica i obrnuto.

luster 4 luster 5

Imajte na umu i koliko svatlosti vaš enterijer upija. Tamna boja zidova, tamno drvo, mat i reljefne teksture upijaju više svetlosti od svetlih boja i glatkih površina, pa tako bela boja reflektuje čak do 80% svetlosti, dok tamno siva reflektuje samo 12%.

TIP SIJALICA – Svaki luster zahteva različite vrste sijalica. Pa tako danas možete da kupite i one sa LED svetlom. Pored ostalih prednosti koje LED svetlo ima po naše zdravlje i okolinu, ovakav tip sijalica će vam svakako smanjiti troškove za struju, a i nećete morati često da ih menjate.

LED luster 4 LED luster 3 LED luster 5

ODRŽAVANJE – Koliko često treba čistiti luster i koliko će to biti teško, zavisiće od brojnih faktora, kao na primer materijala od koga je luster napravljen i dizajna. Ako luster ima gomilu sitnih elemenata, očekujte da ćete provesti dosta vremena u njegovom čišćenju. Kad već investirate u dobar i lep luster obratite pažnju i na njegovo održavanje kako bi mogli da u njemu uživate što duže…

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


 

0 comment

Leave a Reply