UREĐENJE VELIKE TERASE

| TERASA I BAŠTA

Za mene terasa predstavlja mesto za uživanje! Ima nešto posebno u tom parčencetu prostora koje vam daje priliku da se izmestite iz atmosfere svoga doma i posmatrate spoljni svet. Ili da prosto uživate u sopstvenim mislima ili nekoj dobroj knjizi :) .

36 boho terasaizvor fotografije

Primetila sam da su kod nas terase često zapuštene. Kad god imam priliku da otputujem u neki evropski grad najviše uživam u šetnjama i arhitekturi. I uvek se oduševim njihovim terasama i balkonima. Dobro znam da je kod nas standard neuporedivo niži, ali mislim da je veći problem inicijativa. Moje čvrsto uverenje je da i uz mali budžet (i još malo volje i truda) svaki prostor može lepo da izgleda. O malim terasama smo već pisali, a ovog proleća smo odlučili da se pozabavimo uređenjem velikih. Verujte mi, ni kod nas ih nema tako malo!

43 uredjenje velike terase

izvor fotografije

Za početak terasu uredite tako da bude laka za održavanje. Svi želimo da naš kutak za uživanje bude savršen ali pazite da ne preterate sa nameštajem i dekoracijom. Oni koji žive u gradovima dobro znaju da se terasa, čak i kad su odlični vremenski uslovi, brzo prlja. Moj stav je da uređenje svakog prostora treba da bude podeređeno našim potrebama – praktičnim i, naravno, estetskim. Dakle, ključ je potrefiti meru.

38 garnitura za tersuizvor fotografije

Podrazumeva se, da nameštaj i dekoracija budu od materijala koji su otporni na vlagu. Nemojte se opterećivati kupovinom velikih komada, pogotovo ako ste tanki sa budžetom. Sa nekoliko europaleta i jastuka možete napraviti sladak i funkcionalan kutak za sedenje. Mislim da je strateški bolje da prvo uložite u podnu oblogu. Ako niste zadovoljni pločicama koje imate najlakše rešenje je veštačka trava. Laka je za održavanje, a lepo se kombinuje se i ostalim vrstama podloga. Moj favorit je drvo u bilo kojoj varijanti (deking, brodski pod…). Kod nas već duže vreme mogu da se nadju lepe i neobične pločice koje terasi mogu dati poseban šmek.

37 plocice za terasu

izvor fotografije

Kada vreme dozvoli, najlepše je velike terase koristiti kao produžetak dnevne sobe. Prilikom uređenja važe isti principi kao i za Open space. U zavisnosti od veličine i broja ukućana prostor treba podeliti na nekoliko zona. Obavezna je garnitura za sedenje i klub stočić (za odlaganje laptopa, kafe ili vina :) ).

Sledeća bitna stavka je instaliranje kutka gde bi mogla da se sprema hrana. Naš narod je veliki ljubitelj roštilja – ko planira česta druženja i zabave, možda je najpametnije da prvo u to investira :) .

31 cvece za terasu

izvor fotografije

Ukoliko prostor dozvoljava, slobodno ubacite i sto za ručavanje. Oni koji dosta rade od kuće kao ja mogu da ga iskoriste i kao radni sto. Kancelarija na otvorenom – zvuči previše dobro 😉 Ako vaša terasa ipak nije toliko velika, nabavite malo veći sto uz garnituru za sedenje – poslužiće odlično za sve namene.

Roditelji male dece dobro znaju da ih uvek moramo ”držati na oku”. Ako već planirate da uživate na otvorenom oni treba da budu pored vas. A tako je i najlepše! Namenite jedan kutak njima i sredite ga tako da mogu da mogu dobro da ga koriste. Iskustvo mi je pokazalo da nikakva igračka ne može da pobedi maštu i da često najobičnije stvari mogu da ih okupiraju desetinama minuta. Klupica, gajbica (ofarbate ih u vesele boje!) za igračke i par kofica rešiće vaš problem, bar do sledeće sezone.

41 velika terasaizvor fotografije

Skoro smo pisali o tome koliko je važno imati biljke u stanovima. Isto važi i za vašu terasu! Vazduh oko vas čine boljim, fenomenalna su dekoracija i prave dobar hlad. Budite pažljivi i odaberite one koje mogu da uspevaju na vašem balkonu. Leti ume da prži sunce i nekim biljkama to može da smeta.

17 biljke za terasuizvor fotografije

21 biljke za terasuizvor fotografije

Ako nemate prirodni hlad na terasi obavezno ga napravite. U zavisnosti od budžeta, veličine i položaja terase imate nekoliko opcija – tenda, suncobran, drvena mrežica obrasla puzavicom i naravno, biljke!

28 tenda za terasu

izvor fotografije

Nadam se da smo ovim tekstom uspeli da vas ispirišemo da zasučete rukave i doterate vaš prostor na otvorenom koji, videli ste, može da ima mnogo namena. Najvažnije je da to bude mesto na kome možete da se opustite i napunite baterije za novi dan :) .

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

 

 

 

 

0 comment

Leave a Reply