MODERAN STIL

 

MODERAN STIL odlikuju pročišćene i jednostavne linije u enterijeru, bez mnogo detalja i ukrasa. Boje su svedene na svetlu, neutralnu paletu (bela, bež, siva, “kapućino”), ponekad sa akcentom u nekoj jarkoj boji, kao što je npr. crvena, kivi zelena, crna, u poslednje vreme i jarko žuta, tirkiz… Zidovi su bez obloga, tapeta, neutralnih su i svetlih boja – osim ako se radi o tzv. “akcenat” zidu, koji može biti obložen kamenom npr, može biti u nakoj jarkoj boji ili obložen tapetom.

NAMEŠTAJ je bez posebnih ukrasa- ali je često masivan (ugaone garniture su glomazne, velikih dimenzija, ravnih ivica, a pločasti nameštaj je uglanom od masivnih, debljih ploča – drveta, medijapana ili poduplane iverice,…).

ef57fd9f1bf8d93580df09ead44d8ef2Osnovni moto ovog stila u smislu DEKORACIJE je “važan je kvalitet, a ne kvantitet” – u ovom slučaju to znači da je na zidu bolja jedna, ali velika i upečatljiva slika od nekoliko malih, ili jedna velika, kvalitetna vaza na komodi od više manjih dekorativnih komada. Što se umetnosti tiče – česta je upotreba i jednostavno uramljenih crno-belih fotografija.

U modernom enterijeru jako je važan i spoj tekstura – dok je tekstil (mebl, tepisi, zavese- ako ih uopšte i ima) grubog tkanja, ostale površine su uglavnom glatke i sa dosta refleksije (medijapan i drvo u visokom sjaju, hrom, mermer, granit, staklo, ogledala…).

265be035a8ee6f25048fdcaaa5fc123eOno što je možda najbitnija odlika modernog stila jeste OSVETLJENJE – prirodno i veštačko. Kod modernih enterijera ćete najčešće videti ogromne prozore bez zavesa (kako bi što više prirodnog svetla ušlo u prostor), a ako to nije moguće zbog ograničenja same građevine u kojoj se stan nalazi, onda se akcenat stavlja na veštačko osvetljenje. Nijedan stil “ne voli” više veštačku rasvetu od modernog stila – svetiljke su uglavnom vrlo svedenog dizajna, ali ih ima posvuda (plafon dobija halogenu ili LED “spot” rasvetu, javlja se skriveno svetlo, zidna, podna rasveta, podne i stone lampe, itd).

Sve ovo daje utisak prozračnosti, volumena i rasterećenosti prostora- što i jesu glavne odlike modernih enterijera.

Ako je MODERAN STIL onaj stil koji želite da primenite u vašem enterijeru – pređite na sledeći korak ONLINE uređenja, a to je merenje i fotografisanje prostora

Ako ovo nije stil za vas – pogledajte ostale stilove u enterijeru…

Leave a Reply