KORALNO CRVENA – BOJA 2019. GODINE

| BOJE U ENTERIJERU

Moje uzbuđenje zbog dolaska proleća nikako da splasne i već danima osećam potrebu da talas novonastale energije iskoristim za nešto novo. Tako sam konačno odlučila da se usredsredim na koralno crvenu :) . Od kad je Pantone objavio da će to biti boja godine sve vreme u mislima obigravam oko nje. Vibrantna ali i nežna i topla, istovremeno je i puna svežine i kao da poziva na akciju. Prava prolećna boja!

8 Pantone koralno crvenaizvor fotografije

Living coral ili koralno crvena simbolizuje našu urođenu težnju za optimizmom i traganjem za srećom. Isto tako predstavlja potrebu za intimom i novim iskustvima do kojih, zbog prezasićenja tehnologijom i društvenim mrežama, ponekad teško dolazimo.

Da sumiramo – intenzivna i veoma specifična boja i baš zato su me mnogi pitali: ”A šta da radimo sa njom i kako?” :)

5a Koralno crveni zid i foteljaizvor fotografije

Moram priznati da sam u početku bila rezervisana prema ovoj nijansi crvene ali posle malo istraživanja zaključila sam da može mnogo lepo da se iskoristi u enterijerima. Ako imate sklonosti prema eksperimentisanju slobodno probajte da se igrate sa njom. Krenite prvo od detalja. To mogu biti dekorativni jastuci, vaze, ramovi za slike i sl. Ako vam se dopadne, ubacite manji komad nameštaja kao što je fotelja ili tabure. Ko želi da ode korak dalje tu su veliki komadi poput sofe i troseda, ali predlažem da budu jedini u toj boji. Najhrabrijima ostaje bojenje zida. Namerno nisam rekla zidova, pošto mislim da koralno crvena u većim količinama može da deluje napadno. U svakom slučaju, savetujem da budete pažljivi. Ako potrefite pravu meru možete dobiti izuzetno atraktivan i prijatan enterijer. Zato, hrabro ali oprezno :) .

5b Koralno crveni zidizvor fotografije

I konačno da odgovorim na glavno pitanje – kako da kombinujemo koralno crvenu u svojim domovima?

U enterijere sa neutralnim tonovima može da unese dinamiku i svežinu. Tada se koristi kao akcentna boja u vidu detalja ili kao komad nameštaja.

Već sam pomenula da je ova boja specifična, a sve što je specifično može da bude i šik :)  U kombinaciji sa pastelnim tonovima pravi umirujuću i nežnu atmosferu sa izvensom dozom ekstravagancije.

13 italijanski sajtizvor fotografije

11 Koralno crvena foteljaizvor fotografije

Sa sivom daje neočekivan ali veoma prijatan sklop. Ako tome dodate sto ili komodu u prirodnoj boji drveta napravićete uspešan spoj modernosti i topline koji mnogi žele da postignu.

5a Koralno crveni zid

izvor fotografije

6 Koralno crvena soba

izvor fotografije

A sa tamnijim nijansama plave ili ljubičaste stvara pomalo ekscentričnu ali ipak skladnu i otmenu kombinaciju.

3 Koralno crvena sofaizvor fotografije

Na kraju, mislim da je najlepša osobina koralno crvne što u zatvorene prostore unosi svežinu i kao da poziva na igru. Posle skoro šest meseci hladnog vremena to je baš ono što nam treba.  Zato, igrajte se, eksperimentišite i kombinujte! Zar postoji bolji način da se otera stres i popravi raspoloženje? Srećno vam proleće :)

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


Srdačan pozdrav iz Marine ENTERIJERNICE!

0 comment

Leave a Reply