KLASIČAN STIL

Za klasičan stil možemo reći da je jedan od onih neprolaznih – mnogi stilovi su pre trendovi nego pravi stilovi u enterijeru, zbog svoje popularnosti u određenom momentu i po tome što posle nekog vremena budu skoro zaboravljeni. Klasičan stil u enterijeru to sigurno nije…

predsoblje u klasičnom stiluKlasičan stil je za one kojima je moderan stil previše hladan i “prazan”, a rustičan stil “nakićen” i prenatrpan. On je negde između ova dva ekstremnija stila. I baš zbog te svoje umerenosti ga mnogi vole, cene i primenjuju u svom prostoru.

Kod klasično uređenih enterijera – ZIDOVI često imaju ukrase u vidu gipsanih elemenata (lajsne, ornamenti,…), ali to je, za razliku od rustičnog stila, svedenih formi i vrlo umereno. BOJE su neutralne, pastelne, ponekad sa nekom tapetom smirenih šara i kolorita. Mogu biti bež, smeđa, kapućino, siva, pastelne nijanse plave ili zelene, tople crvene i narandžaste (kao svetliji akcenti),… U svakom slučaju – boje zidova i ostalih elemenata enterijera su uklopljene – ili kao različiti tonovi jedne nijanse, ili boje koje se slažu jedna sa drugom i ne stvaraju velike kontraste.

dnevna soba uređena u klasičnom stiluNameštaj od pločastih materijala ili od drveta je uglavnom u tamnijim nijansama drveta, sa ukrasnim lajsnama (koje su svedenih formi i nisu previše “kitnjaste”) – finije izrade nego nameštaj u modernom stilu. Tapacirani nameštaj je zaobljenih ivica, oblih formi, deluje udobno i mekano, često sa ukrasnim dugmićima i sa puno jastučića…

Umetnost i dekoracija su u skladu sa stilom – klasične. To su uglavnom ulja na platnu, vredna umetnička dela u klasičnim drvenim ramovima, akvareli, portreti, starinske fotografije…

spavaća soba uređena u klasičnom stiluZavese su obavezne, vrlo često sa draperijama i sa finim providnim zavesama, raspoređenim u dva reda.

Podovi su vrlo često prekriveni velikim, mekanim tepisima – koji mogu biti neutralnih šara ili tzv “persijski” tepisi.

Upotrebom tekstila u prostoru  on se umekšava i utopljava, a to su dve osnovne karakteristike koje želite postići kod klasičnog stila u enterijeru: toplina i udobnost.

 

Ako vam se dopada ovaj stil i izabrali ste ga za svoj prostor – pređite na sledeći korak u uređenju svog enterijera ONLINE, a to je MERENJE I FOTOGRAFISANJE PROSTORA.

Ako ovo nije stil za vas – pogledajte ostale stilove u enterijeru…

Leave a Reply