dekorater vs dizajner enterijera

| Priče o DIZAJNU

Ovu temu sam izabrala za prvi post na blogu “Marine enterijernice” jer smatram da je izuzetno važno da se Srbija najzad upozna sa činjenicom da ova dva zanimanja nisu ista. Njih može da obavlja jedna osoba – da, ali i NE MORA. Dizajner enterijera i dekorater bi trebalo usko da sarađuju (osim ako nisu jedna osoba :) – onda je ta saradnja još “uža”) i da se dopunjuju, kako bi jedan enterijer bio u potpunosti uređen.

Na žalost, kod nas se posao uređenja enterijera nekako uvek završava sa dizajnerom enterijera, dok dekoraterski posao odradi ili sam dizajner enterijera (bez obzira što obično nema pravo obrazovanje i kvalifikacije za to) ili vlasnik prostora (što je uglavnom još lošija opcija). Dakle, profesija dekoratera je kod nas nekako “skrajnuta”, iako je sigurno da je izuzetno značajna za završni izgled bilo kog enterijera. Ispod su navedene razlike između ove dve profesije, pa sami odlučite šta vam je potrebno.

dizajner enterijera

  •  dizajner enterijera se bavi funkcijom prostora, organizacijom prostorija, specifikacijom radova koji se obavljaju prilikom rekonstrukcije nekog enterijera,… Ako vam enterijer posle angažmana dizajnera enterijera izgleda hladno i nedovršeno – to je zato što bi sada trebalo angažovati dekoratera koji daje završne detalje prostoru, i od njega stvara toplu, kućnu atmosferu…

 

dekorater

  • dekorater bira boje za zidove, tapete, nameštaj, tekstil za nameštaj, zavese, tepihe, umetnička dela, dekoraciju,… i sve to uklapa u jednu skladnu celinu, koja treba da završi priču uređenja enterijera i da od vašeg prostora napravi jednu lepu, interesantnu i autentičnu priču…

Ako se pitate kako ja nudim usluge koje se uklapaju u oba ova zanimanja – odgovor je jednostavan – ja sam kvalifikovana i za jednu i za drugu oblast, srećom po moje klijente :) (moje usluge možete pogledati ovde). S obzirom da sam nekoliko godina radila kao dekorater za jednu veliku kompaniju koja se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja, morala sam da stanem u odbranu i ove profesije, koja je zaista divna i bitna kod uređenja enterijera, a kod nas potpuno zapostavljena.

 

0 comment

Leave a Reply