BEOGRADSKI SAJAM NAMEŠTAJA 2017.

| TREND & STYLE

piše: Iva Petrović

Nadam se da ste bili u poseti sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije koji je nedavno završen. Ako niste – svašta ste propustili. Ali, zato smo tu mi. :)
Marina ENTERIJERNICA je obavila detaljan uvid u ovogodišnji asortiman sajamske opreme kada je nameštaj i dekoracija u pitanju jer, znamo već da, u delokrug ove manifestacije spada i uređenje enterijera. Sajam je prilika da steknete uvid u to šta se sve proizvodi i (od ove godine slobodno možemo reći) vodič za aktuelne trendove u svetu dizajna nameštaja. Od sajma svake godine očekujemo da nas iznenadi ponudom a ove godine smo se oduševili onim što smo videli s obzirom da je ova manifestacija nedavno doživela značajan redizajn i iskorak u konceptualnom smislu – programskim akcentovanjem dizajnerski orijentisanih kompanija. To je divna vest, zar ne? :)

Kad smo već kod dizajna – i ove godine na sajmu je aktuelna izložba „Young Designers Exhibition“ koja okuplja nedovoljno afirmisane mlade i perspektivne autore i pruža im šansu da predstave nove, kreativne ideje i proizvode.

Ovim putem vam prenosimo utiske i otkrivamo šta nam se najviše dopalo.

Nesumnjivo je najveći utisak na mene ostavio dizajnerski nameštaj od punog drveta, najčešće kombinovan sa metalom, koje definiše kvalitet proizvoda, dizajna i prezentacije. Verujte, ti komadi nameštaja tako izgledaju da svaki želite da dodirnete a onda nailazite na savršeno glatke drvene površine modernih linija koje se sa lakoćom uklapaju u enterijerske koncepte. Utisku su doprinele strane renomirane kompanije koje premijerno nastupaju na ovogodišnjem sajmu: Vitra, Mattiazzi, LaCividina, Forestier, Mobles 114, Emko, Petite Friture, Prostoria, ali i proizvođači sa domaćeg terena kao što su Gir i bosanski MS&Wood.zelena sofa_sajam namestajaAko volite nežne linije sofisticiranog dizajna onda ćete se oduševiti modelima garnitura za sedenje koje proizvodi Extraform. Ovi divni tapacirani komadi zovu da se udobno smestite uz šolju omiljenog napitka.CATRA_lounge sofa_sajam namestajaCatra home fashion prestavlja udobne i vrlo atraktivne sofe izuzetnog kvaliteta. Jednostavan dizajn čini ih vrlo primenljivim u dizajnu enterijera. Baza je drvena a presvučene su tekstilom ili kožom.CATRA_zelena sofa_salon namestaja-2Ova zelena sofa koju proizvodi takođe Catra očarava ljupkošću i elegancijom.CATRA_sofa_salon namestaja-4Ipak, na mene je najbolji utisak ostavila Splitback sofa.CATRA_sofa_salon namestaja-3Vidite i zašto – vrlo funkcionalan lepo dizajniran komad nameštaja. Jeste li videli skoro neku sofu koja ima jednostavniji sistem proširenja?rusticni namestaj_drvo-beton_sajam namestajaLjubitelji uvek atraktivnog spoja drvo-metal-beton-staklo u svim varijantama naći će vrlo zanimljive primerke koje proizvodi FLAME Furniture Inc. Poneki komad je i tapaciran, kao sofa na slici, a svakako se ovaj ultra moderan namestaj uklapa pre svega u koncept enterijera u industrijskom stilu. HARD STUFF_pizza sto_sajam namestajaA slično prethodnom proizvođaču industrijski dizajniran nameštaj predstavljaju nam HARD STUFF, koje dobro znate, i MIGO kompanija iz Vršca koja oprema uglavnom ugostiteljske objekte u, pogađate, industrijskom stilu. MIGO_ industrijski dizajn_fotelja 1_salon namestajaMIGO nam nudi nameštaj koji dočarava “izgled skladišta” i moram da priznam da su ovi komadi neverovatno šarmantni. Moj favorit je ova fotelja neutralnih boja i radna stolica koja deluje kao da ima burnu prošlost. :)

MIGO_industrijski dizajn_fotelja 2_salon namestajaA sad malo klasike. U NITEA salonu, koja je zastupnik velikih kompanija kao što je VITRA, HERMAN MILLER i sl. se mogu naći vanvremenski komadi kao što je čuvena Eams Lounge Chair & Ottoman.
VITRA_EAMS CHAIR AND OTTOMAN_sajam namestajaKomšije iz Bosne predstavljaju vrlo lep drveni nameštaj. MS&WOOD proizvodnju obavlja u Sarajevu, rade sa vrlo kvalitetnim sirovinama i bave se dizajnom nameštaja sa fenomenalnom posvećenošću. Osim toga, prezentacija proizvoda je na nivou – desetka za dekoraciju! 
MS WOOD_komoda_sajam namestajaKomšije iz Hrvatske nikako ne zaostaju u pogledu inovativnosti i vrhunskog dizajna. PROSTORIA (nekada KVADRA) vodi se idejom da je inovacija društvena odgovornost. Ja se slažem. Najneobičnija inovacija među eksponatima na sajmu  je, za moj ukus, ova Pil-low sofa čiji je sistem proširenja duhovit i zabavan. Zamislite koliko klinci vole da učestvuju u sklapanju i rasklapanju ovakve jedne slagalice. :)PIL-LOW_dizajn_sofa_salon namestajaKlinci? A nismo pominjali nameštaj za dečje sobe? Mislim da pobedu definitivno nosi Tabushi Combo – brend koji je nastao u Zagrebu, kao deo Lilipop dizajna a inspiracija je bio – suši. Ovakve taburee i hoklice ne viđamo često, zar ne? Ja već razmišljam o tome da nabavim neki od ovih vrlo originalnih komada.TABUSHI_tabure_namestaj za decju sobu_sajam namestajaLepo je videti da se GIR vraća na velika vrata, uvezan sa dva velika strana brenda Ethnicraft i UniversoPositivo, možete posetiti salon u ulici Trešnjinog cveta 5, na Novom Beogradu.ETHNICRAFT 2U Višnjićevoj 10, u Beogradu, otvoren je salon DISTRIBUCIJA koji okuplja pažljivo birane brendove iz regiona i sveta. Pastelni tonovi su definitivno u trendu s obzirom da je ceo asortiman upravo u ovim nežnim svetlim nijansama. DISTRIBUCIJA okuplja brendove kao što su LaCividina, Mobles 114, Emko, Petite Friturepastelni tonovi_sajam namestaja

petite_sajam namestajaKo voli retro nameštaj pronaći će u radionici unikatnog nameštaja DRVO-UM. Neobičan naziv radionice svakako bi trebalo da doprinese tome da privuče pažnju na ovaj inače vrlo kvalitetan i precizno izrađen nameštaj.retro drveni namestaj_sajam namestaja2Zatim, tu je VITOROG sa svojim dobrim starim udobnim foteljama i sofama (verujte, svaki komad smo isprobali, kao što vidite na slikama). :)vitorog_sofe i fotelje_pastel_sajam namestajaNajslađe za kraj! WOODMOOD – originalan dizajn koji svakom enterijeru daje toplinu. Dizajn potpisuje Milica Marić a najviše su nam se dopali tapacirana hoklica pufnica, čiviluk drvce i unikatni drveni satovi koji će oplemeniti svaki enterijer.
drveni namestaj_woodmood dizajn_sajam namestaja

Jeste li uživali? Ja iskreno jesam dok, pišući ovaj post, razmišljam o tome kako bi svaki od ovih prelepih komada nameštaja mogao da se uklopi u razne idejne koncepte… Ideja ima na pretek, baš kao i dobro odabranih dizajnerskih komada nameštaja. Moderan dizajn, inovativnost, kvalitet i funkcionalnost nameštaja koji smo imali prilike da vidimo na ovogodišnjem sajmu zaista odaju utisak da je ova sfera dizajna doživela značajan pomak i da može ravnopravno da konkuriše na svetskom tržištu. Ipak, kada govorimo o ponudi nameštaja u Srbiji, dizajnirani nameštaj je možda malo skup za ovdašnje novčane prilike ali verujte da ovaj kvalitet opravdava cenu.

Ako vam se dopada ovo što ste pročitali – prijavite se na našu NEWSLETTER listu i dobićete, osim saveta za uređenje enterijera u Vašem inboxu, i besplatnu e-brošuru “10 ključnih saveta kako unaprediti bilo koju sobu!” …


 

 

0 comment

Leave a Reply